Skip to main content

Het personeelstekort in Nederland was dit jaar zo groot dat er in geen enkele beroepsgroep een overschot aan arbeidskrachten was. Waar personeel een paar jaar terug nog mondjesmaat te vinden was, moet je nu echt met een vergrootglas zoeken. Hoe val je op tussen al die andere werkgevers? De truc is om slim om te gaan met het moment én de manier waarop je potentiële kandidaten benadert. Met de volgende tips blijf je de concurrentie vóór:

Tip 1: Wees persoonlijk en slim in je zoektocht naar medewerkers

Een persoonlijk bericht via LinkedIn sturen is een goede manier om de interesse van professionals te wekken. Doe dat wel op een manier waaruit blijkt dat je het profiel van diegene uitgebreid hebt bekeken. Anders wordt het als spam afgedaan en dat kan je organisatie juist schaden. Laat in het eerste contact op een creatieve manier zien wat jouw bedrijf zo mooi maakt. Bijvoorbeeld met een video.

Tip 2: Stel de inhoud van de functie centraal

Professionals laten zich niet alleen leiden door het salaris en de arbeidsvoorwaarden. De inhoud van de functie is veel belangrijker. Met wat voor projecten en technieken gaat de medewerker aan de slag? En voor wie doet de medewerker dit? Hoe ziet een typische werkdag eruit? Hoe is de cultuur van de organisatie? Kun je hybride werken? Welke concrete ontwikkelmogelijkheden zijn er? Dat soort punten maken jouw vacature interessant! Het hele sollicitatietraject moet vooral om de inhoud draaien.

Tip 3: Zorg voor vaart in het proces

Werkzoekenden willen graag zo snel mogelijk duidelijkheid. Probeer snel na het eerste contact af te spreken om hun interesse vast te houden. Laat je een paar dagen niks van je horen? Dan kan een andere werkgever je vóór zijn en verlies je een potentiële topkandidaat. Kortom, wees slagvaardig!

Tip 4: Zware vacatures vragen om zware recruiters

Technische, management- en senior functies vereisen veel kennis en ervaring van kandidaten. Om in te schatten of iemand geschikt is voor een dergelijke rol is ook veel expertise nodig bij de recruiter. Daarom is het handig om op zulke functies ervaren recruiters te zetten. Iemand die net binnenkomt kan vaak niet beoordelen wat ‘zwaardere’ functie-eisen precies inhouden en wie daaraan voldoet.

Tip 5: Investeer in een goede band met je recruitmentpartner

Heel veel organisaties besteden alleen aandacht aan recruitment op het moment dat ze personeel zoeken. Ze vragen dan aan een recruitmentbureau om ‘even mee te kijken’. Was het maar zo makkelijk! De kunst van goed recruitment is juist om de arbeidsmarkt het hele jaar door in de gaten te houden. Zorg dat jouw recruitmentpartner het werkveld en de potentiële kandidaten kent en relaties onderhoudt. Dat maakt de kans groter dat werknemers, als het moment daar is, voor jouw bedrijf kiezen.

Tekorten binnen de IT extra nijpend

In de IT zijn er een paar nuances die het verhaal iets anders maken. Hier is het personeelstekort zo groot dat werkgevers vrijwel altijd degenen zijn die de eerste stap zetten. Het is een uitzondering dat de ultieme kandidaat zich meldt na het zien van een vacature op de website. Er is zo veel interesse in hen dat IT’ers soms wel vijftig aanbiedingen per dag ontvangen van werkgevers.

Daarbij zien we dat eerlijk zijn over vacatures extra belangrijk is in de IT. Lijkt het in de woorden van de recruiter alsof jouw bedrijf het Paris Saint-Germain van de IT is? Wie weet lukt het je om de Lionel Messi onder de IT’ers binnen te halen! Maar je snapt wel: als Messi erachter komt dat jouw club eigenlijk meer een FC Breukelen is, dan is hij snel weer vertrokken. Extra belangrijk dus, dat de communicatie representatief is voor hoe het écht is bij jouw bedrijf.

Op zoek naar (IT-)personeel? IT Resource Company denkt graag mee

Bij IT Resource Company beschikken we over een uitgebreid netwerk van IT- en salesprofessionals. Wij bedienen onze klanten op operationeel, tactisch en strategisch niveau binnen de volledige breedte van IT én daarbuiten. Al onze consultants hebben minimaal 15 jaar ervaring binnen het vakgebied en zijn een volwaardig gesprekspartner voor directie, HR- en IT-organisatie. Wij snappen wat er nodig is voor een grotere kans op succes in deze tijden van krapte.

Benieuwd wat onze specifieke tips voor jouw organisatie zijn? Neem dan snel contact op!

Bel ons op 085-3035961 of stuur een e-mail naar [email protected]